onsdag 23 januari 2013

Profylaxkurs +flaskor

Var på mvc profylaxkurs, aningskurs och tiden efter detta kurs.
Fick väldigt fina tips på profylaxkursen. Bland annat massageövningar som verkar vara bra att ha =) Maken är trots allt massageterapeut så det är så perfekt så! Sedan andningstekniker, men det var bara en som passade mig. Resterande får jag hjärtklappning av, men vi märker under själva förlossningen.

Amningskursen fick vi tips om att inte köpa vårsalva, utan att använd bröstmjölken. Det ska vara den bästa vårtsalvan. Tydligen kan även bröstmjölk vara avsvällande så det kan vara bra mot täpta bebisnäsor. Sen även kan det vara bra för röda stjärtar. Häftigt!
   Ett tips bms delade med sig var att det var bra med en uppsamlingskopp, för att det rinner gärna till i andra bröstet medan man ammar från det ena.
Sen att amning bara är preventivmedelskydd i ca 2 månader efter det kan man bli gravid. Vi kommer ju att försöka med nr 2 på en gång då vi ändå har svårt med att få barn.
   Vad mer jo ytterligare ett tips var att inte gå hem från förlossningen utan att ha fått lära sig att bröstmjölka förhand. Det var visst extra viktigt. Så slipper man pump och dessutom att pumpa var inte det bästa då det kunde signalera för kroppen att mjölka mer. Bm menade på att handmjölka borde alla kunna då man ibland kan vara nära till stockning och då behöva få ut lite av mjölken.
   Hon visade även hur man satte på bröstvårtsskydd. De ska suga fast som en klocka och hela bröstvårtan ska sitta mitt i för att det ska vara rätt. Det ska inte bli ngt nappflaskeeffekt.
   Sen napp och nappflaska ska man inte använda förrän barnet kan amma. Behöver barnet matas utöver så kan man mata med sked eller en liten kopp. Det går minst lika bra, barn dricker fint.

Tidenefterkursen fick man mer besvarat på olika frågor man hade. Att man i början inte blir utelämnad och att så fort man kommit hem ska man ringa sin bvc så att bvc kan göra hembesök redan första veckan och därefter kontrolleras man en gång i veckan i början. Sedan får man gå lite glesare. Samt att
man tillhör mvc i ca 12v. tid så att man får komma på återbesök och visa upp bebis samt samtala om förlossningen.

Intressant, men mest var profylaxkursen till nytta. Men det är väl för att det ligger så nära i tiden. Amningskursen var iof också lite intressant på det sätt att man fick känslan av att "det ordnar sig", sjukvården hjälper dig i början och sen tar det tid! Försökte mig på broschyren här om dagen och fattade inte mycket. Kändes så konstigt att läsa. Men kursen var bra.

Ska kolla när vi kan gå på Hs förlossningskurs. Men det blir lite mer näramare framöver.

Fick idag hem nappflaskor. Ett giftset från Philips Avent. Här i Sverige har jag inte hittat av detta paketslag så jag köpte från ebay. Kom hem på 3 veckor och kostade 550kr med porto och tull. Såg nu att jag fått tillbaka lite pengar då han räknat lite för mycket, försäljaren. Paketet är helt nytt och fint utan skador. Det som kommer med är:
2 nappflaskor för 1 mån +
2 nappflaskor för 0 mån +
en droppfridricksglaskopp för 4mån +
en vällingburk med 3 luckor för färdigt måttdoserade måltider
en sterilisator för microvågsugn
en flaskpborste
en napp för 0-3 mån.

Ett liknande paket har jag hittat i en svensk internetbutik för 799:- ! Så jag sparade lite pengar på det hela iaf. Så har jag ett startkit iaf.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar