tisdag 13 augusti 2013

Lite för många tankar 2

Nästa vecka lördag blir lille D 4 månader! Då har vi börjat kolla upp vilken gröt vi ska använda oss om till hans smakportioner. Hittade denna undersökning:
http://www.testfakta.se/incoming/article85353.ece

Visar sig att vissa gröt och vällingsoter innehåller så höga halter av tungmetaller att det kan vara skadligt för hjärna och njurar. Vi har tydligen inga rekommendationer för hur höga halterna får vara i barn mat! För förfäligt!
Dessa tungmetaller kommer man inte undan då de tas upp via marken. Men man kan säkerligen dämpa dem iom att vissa märken har högre än andra.

Efter undersökningen så gjorde vi valet nestle och dessutom att endast ha gröt som en smakis om dagen. Vi hade tänkt starta i 5 måns ålder men kommer att starta redan vid 4. Detta för att han ska gluten introduceras i skydd av amningen.

Fy skäms!

2 kommentarer:

  1. Har du funderat något på att göra egen gröt? :) det ska jag testa! En väldigt bra blogg med matnyttiga hemmatips för de små är lillamatderiven.blogspot.se :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det har jag. Men till ett större barn. Skulle inte våga göra egen gröt till en så liten då den är specialgjord för att inte innehålla mycket gluten... de har lite för känsliga magar. Plus att en så liten ska inte äta utan bara smaka och det skulle krävas lite av varje för att få ned samma mängd vitaminer o minerslen om jag själv sks pyssla...då skulle det sluta med att han knappt får i sig gröten utan massa annat ;-)
      Tror det funkar bättre med en 6mån +
      Sen dessa tungmetaller finns även i våra grötar för de kommer från jorden. Dock är mängden anpassad till oss vuxna

      Radera